Utrustning:

• Kamera

• Stativ

• (Gråfilter)

• (Trådutlösare)Lär dig mer:

Fota vatten

På detta ämne är det faktiskt så att jag både gjort ett filmklipp men tidigare även skrivit en text. De tar upp liknande saker men på lite olika sätt, så välj själv vad som passar dig!

Men jag börjar att presentera filmen:

September 2013


För den som inte fick nog, eller inte ville se klippet, får gärna läsa texten också!


Fick mig en fråga angående om att fota vatten och det blev starten till denna lilla redogörelse.

För en som är uppvuxen vid vattnet och spenderat halva livet med vattensporter känns det rätt naturligt och fruktansvärt roligt att fota just vatten. Det är inte speciellt svårt då det nästan bara handlar om en sak: slutartid.

Vibrationer

Som sagt, det handlar om längre slutartider. Den som har försökt sig på att använda längre slutartider (flera sekunder) har nog kommit fram till att ett bra stativ är ett måste. Eller att man helt enkelt lägger kameran på någonting utan att röra den, för alla vibrationer är dåliga.

För att undvika vibrationer finns det olika metoder, den ena extremare än den andra. För att inte kameran ska röra sig under exponering använder man ett stativ. Men tänker man efter så skakar ju kameran bara genom att man trycker på knappen, vilket man kan undvika genom att använda tidsfördröjning eller någon typ av fjärrutlösare. Tänker man efter ännu mer inser man snart att för att kameran ska kunna ta en bild så måste den fälla upp spegeln, och en sådan hastig rörelse skapar ju också vibrationer (nu är vi dock nere på nästan extrema åtgärder). Men lugn, det finns ett trick för det: Mirror lock-up, förkortas på Nikonspråk för Mup. Du komponerar bilden, trycker av med din fjärrutlösare en gång för att fälla upp spegeln och trycker sedan en gång till för att slutaren skall öppnas och bilden tas. Gör man allt detta kommer kameran troligen inte att skaka, beroende på väder och kvalitén på stativet.

Lång slutartid

Hur lång slutartid som krävs är väldigt olika beroende på vilka förutsättningar man har och vilken effekt man är ute efter (se nedanstående stycke). Gemensamt är dock att man måste ha en längre, och det är inte svårare än att testa sig fram tills man tycker att det är en lagom effekt.

Enklast är att använda slutarprioritet (S / Tv) när man fotar sånt här, men ibland kan det vara svårt att få så långa slutartider som man vill ha. När ISOt är satt så lågt som möjligt och bländarvärdet är så högt som möjligt har du din fysiska gräns. Får du då inte tillräckligt lång slutartid måste du vänta tills det blir mörkare eller använda filter, vanliga gråfilter (ND).

Effekt

Beroende på vattnet kan det se lite olika ut:om det är större vågor (storlek beroende på valt utsnitt och brännvidd, men rent generellt) ger ett suddigt resultat:

hovs hallar
om det är mindre vågor kan du helt bli av med dem o låta det bli helt slätt: 

är det vattendrag så blir det silkeslena bilder: 

Nu så, förstår du vad det handlar om?

November 2011


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In