ZoomSnurr - GLfoto

Utrustning:

• KameraLär dig mer:

Multipla exponeringar; ZoomSnurr

Jag anordnade en fotokurs där vi varvade föreläsningar med att vara ute och fotografera. För att ha något lite annorlunda att komma med under den inplanerade stadspromenaden luskade jag fram denna teknik: ZoomSnurr.

Jag visade mina elever tekniken och lade sedan upp bilder på min blogg där jag fick en massa frågor om hur jag gjorde. Så tänkte ta och berätta!

En kort disclaimer bara. Man kan inte göra detta direkt  i alla kameror (canon fungerar t.ex. ej), men hittar ni inte inställningen i kameran så går det alltid att göra i efterhand i PS om man så behagar. Hur man gör det lämnar jag dock därhän. Jag vet att inställningen finns hos Nikons finare kameror (D80 o uppåt).

Grunden till denna effekt är multipla exponeringar, att kameran tar några bilder som den sedan lägger ovanpå varandra.

Inställningen finns hos Nikon under: Meny - Fotomeny - Multipla exponeringar

Väl där kan man variera antalet bilder som läggs ihop. Ovan exempel är 7 bilder. Autostyrka är på. För att få den snurreffekten zooma helt enkelt in (kräver följaktligen ett zoom-objektiv) på ditt motiv medan du snurrar kameran o tar bilder. Exemplet ovan är zoomat från 28-70mm (+crop sensor) medan jag vrider kameran 90 grader. Se till att få in en trevlig hastighet på snurren o exponeringarna så ni får en bild på minsta o största brännvidd, så detta lär ta några försök!

Alltså:

     1. Ställ in kameran enligt ovan (liten ikon syns på toppdisplayen)

     2. Fokusera på ditt motiv (än bättre resultat med följande autofokus, AF-C)

     3. Ta bilder medan du zoomar och snurrar kameran (förslagsvis håll fast zoomringen o rör bara kamerahuset)Kameran processar bilden och vips så kommer en bild som ovan upp direkt i kameran! Om det är så att ni inte kan välja multipla exponeringar i menyn då den är gråmarkerad beror det troligen på att ditt minneskort för tillfället arbetar. Vänta då några sekunder. Vad detta kan heta i Canon-språk lämnar jag till någon bättre lämpad att svara på. Lycka till!

September 2011


Powered by SmugMug Log In