Måla med ljus - GLfoto

Utrustning:

• Kamera

• Stativ

• Stark ficklampaLär dig mer:

Måla med ljus

Låt inte höstmörkret stoppa din kreativitet! Här visar jag dig hur man enkelt kan ta med sig lite extra ljus ut i naturen och forma ljuset precis som du vill ha det!


Val av ficklampa

Är du sugen på att testa detta så behöver du ju en ficklampa, och det finns en del saker man kan tänka på för att få ihop en bra bild. De två största faktorerna vid val bör vara ljusstyrka och färgtemperatur.

För att ljuset ska synas på sensorn så krävs det att du har en lampa stark nog att synas på de inställningarna du kan tänka dig använda, och då främst gällande ISO och bländare. Starkare lampa innebär att du kan använda lägre ISO och därmed få mindre brus i bilden. Det tar ett tag innan man hittar inställningar som passar bra till den ficklampa man använder, och dels hur länge man då ska lysa på motivet för att inte få det utfrätt. Det blir här alltså en hel del kassa bilder innan man fått kläm på det.

Så länge ficklampan är det dominerande ljuset så spelar det ingen roll vilken färgtemperatur lampan har; man kan enkelt kompensera med vitbalansen (återigen testa, och speciellt  manuell vitbalans där du själv kan välja temperatur). Men saker blir klurigare när man har flera ljuskällor, såsom jag hade i exemplet ovan. Då kan man inte sätta en vitbalans hur galet som helst då allt annat ljus blir konstigt. Den enkla vägen är att skaffa sig en ficklampa med vitt sken, för att då ha största sannolikheten att kunna hitta en bra vitbalans. Har man en ficklampa som kanske är kall (led) eller varm (halogen) och blandar med annat så får man fixa det i efterhand i datorn.

Sätta ihop bilder i Photoshop

Det finns en lång rad metoder för att maska ihop bilder i photoshop. I bilden ovan baserade jag maskningen på kanalerna, något som man kan läsa mer om t.ex. här.


Fjärrkontroll

En liten anekdot om fjärrkontroller har jag skrivit här.

November 2014


Powered by SmugMug Log In