2. Kreativ exponering - GLfoto

Lär dig mer:

2. Kreativ exponering

Så nu har du varit ute och lekt en del med dina inställningar i del 1, och har du inte en massa helt värdelösa svarta och vita bilder så gjorde du det inte tillräckligt! :-)

     - Men varför behöver man kunna detta?

För att kunna ta kreativt korrekta exponeringar.

Som vi diskuterade innan krävs det en viss mängd ljus för att det ska bli en rätt exponerad bild. Moderna kameror är riktigt bra på automatiskt ställa in sig så att det blir just rätt mängd och vi får ut en bild, men automatiken gör bilden nödvändigtvis inte kreativt korrekt. Det är därför vi behöver lära oss att ställa in kameran själva, i alla fall delvis.

Det som gör en bild kreativt korrekt är att den förmedlar den känsla du vill att den ska göra, vilket innebär att vad som är kreativt korrekt är helt upp till bara dig! Det finns dock lite generella tankegångar som kan vara bra att ha som utgångsläge och det är precis vad jag kommer visa nu!


Slutartid    -    Rörelse

Vilken slutartid du använder avgör helt hur rörelser i bilden blir, jämför bara bilderna nedan! (klicka på dem för förstoring)

Det jag vill att du ska uppmärksamma i den vänstra bilden är inte bara Fredriks brutala armar, utan vattendropparna då man inser att denna verklighet bara varade en millisekund. Att allting i bilden frysts  är typiskt för en kort slutartid. För att verkligen frysa action på detta sätt pratar vi om slutartider kortare än 1/1000 sekund.

I den högra bilder ser man verkligen hur molnen rör på sig på grund av vad man kallar rörelseoskärpa. En bild är inte video, och som fotograf måste man kommer på andra sätt att förmedla rörelse än just rörelsen i sig, och genom att använda en lång slutartid kan man skapa just en känsla av rörelse. Hur lång slutartid man behöver för att få till rörelseoskärpa beror helt på hur snabbt saker rör sig: 1/30s för en bil i full fart, 5s för rinnande vatten eller ett par minuter för moln. Tipset är dock att använda stativ om du använder slutartider längre än 1/brännvidden, med minimum på 1/60s (med vibrationsreducering i kamera/objektiv kan man klara ett par steg längre).


Bländare    -    Skärpedjup

Skärpedjup är en sån där foto-glosa man inte riktigt kan komma undan, men jämför dessa två bilder:

När du skrattat klart åt Ola i den vänstra bilden får du gärna spana in bakgrunden. Ser du inte vad som händer kan jag hjälpa dig konstatera att den är alldeles suddig. Bilden har ett kort skärpedjup, vilket är följden av en stor bländare (litet bländartal). Det är faktiskt bara ansiktet som är skarpt (ligger i fokus) medan bakgrunden är suddig (ur fokus), och det är ju ofta snyggt i porträtt! Tänk bländartal som är mindre än f/5.6.

Den andra bilden faller ju helt klart in i Windows XP-kategorin, men förutom det kan vi konstatera att det inte finns något suddigt alls i bilden. När man fotograferar landskap är det ofta naturligt att just fota med långt skärpedjup som man får om man fotar med liten bländare (stort bländartal). För landskap är en kort brännvidd och bländartal på f/11 - f/16 ofta att rekommendera.


ISO

ISO har ingen rolig effekt direkt kopplad tills sig, snarare tvärtom. Jämför dessa två bilder som är inzoomade till 100%.

Brus till höger. Högt ISO-nummer resulterar i brus.

ISO är alltså något man vill sätta så lågt som möjligt (100-400), men ibland måste man höja ljuskänsligheten för att det ska bli någon bild alls. För en brusig bild är bättre än ingen bild, och ibland är det helt enkelt för mörkt eller man av anledningarna ovan vill ha en viss slutartid eller bländare. ISO skapar helt enkelt lite större utrymme för dig att vara kreativ!


Kreativt korrekt exponerad bild

Slutartid och bländare är de två stora valen du har att ta i din kamera för att inte bara få en bild, utan en kreativt korrekt exponerad bild. Var dock lugnt, du behöver inte ställa in all detta själv varje gång du ska ta en bild. Som du kanske märkte i förra övningen är det ganska omständigt att ställa in allt så att man dessutom får sin korrekt exponerade bild. Det finns tillfällen då man faktiskt behöver exponera manuellt, men en systemkamera (och vissa 'enklare' kameror) har alla möjligheter att låta dig vara kreativ samtidigt som den hjälper dig få en bra bild! Men det är faktiskt ämnet för nästa steg.


Augusti 2014


Powered by SmugMug Log In