1. Lek!

Har du en kamera och precis fått ambitionen att faktiskt lära dig hur den fungerar? Tycker du att manualen är för tråkig och kollar på bloggar istället? Då har du kommit rätt!


Det är väldigt många begrepp och koncept att lära sig när man just börjat fotografera: slutare, bländare, ISO, högdagar, AF, histogram, ljusmätning, skärpa, vitbalans bara för att nämna några. Följaktligen det kan vara rätt svårt att sortera ut vad som är viktigast att lägga tyngden på rätt sak så att man snabbt kommer igång, men det är precis vad jag ska hjälpa dig med nu.

Grunden till en bild är att samla in rätt mängd ljus: Blir det för mycket blir bilden vit och blir det för lite blir bilden svart.

  • Untitled photo
  • Untitled photo

När vi har fått rätt mängd ljus i en bild säger fotografer att de har en "bra exponering"

Untitled photo

Kameran har 3 verktyg för att du ska få till rätt exponering:

• Slutartid

• Bländaröppning

• ISO-känslighet

Men jag tänker inte alls gå igenom dem nu, för det är här du kommer in: Jag vill att du går ut och testar detta själv!

Din kamera vill göra allt för att hjälpa dig ta en bra bild. Så fort du gör en ändring av något kommer kameran själv att ändra något annat får att kompensera så att du fortfarande får en så bra bild som möjligt. Detta är det legendariska gröna AUTO-läget, och det är inte speciellt pedagogiskt för den som vi vill lära själv. Lösningen är att ställa in kameran på MANUELL exponering, d.v.s. att du gör alla inställningar och kameran ingenting alls.

Nu är det dags att börja leka! Välj en ljus dag och bege dig ut. Förvänta dig inga bra bilder så detta kan med fördel göras på gården. Ställ in en kombination av slutartid, bländare och ISO, vilken som helst. Hur man ställer in detta skiljer sig mellan olika kameror, men har din kamera några snurr-reglage är en bra gissning, annars titta i din manual (som faktiskt är bra att ha)!


Denna siffra visar slutartiden, med stilen 1/XX (siffran vid pilen) räknat i sekunder. Rullar du ratten riktigt länge kommer du notera siffror med dubbelfnutt " vilka symboliserar hela sekunder. Testa och lyssna på kameran när du tar en bild!Denna siffra visar däremot bländaren. För att göra saker rörigt innebär ett litet tal ett stort ljusinsläpp, men detaljerna tar vi en annan gång.

  • Untitled photo
  • Untitled photo
Untitled photo

ISO är ju också väldigt användbart men den syns vanligen inte lika tydligt. Kolla i sidomenyn där ISO-värden vanligtvis varierar mellan från 100 och upp till 6400 eller mer. Målet är att alltid ha så lågt ISO som möjligt.

Återigen, välj vilka siffror du vill och ta en bild. Titta sen på bilden: blev den ljus? mörk? Testa att ändra en av sakerna, såsom slutartiden. Vad händer? Det här är hela tanken: Börja från en inställning och ändra sedan en sak i tagen för att se vad som händer.

Blir bilderna ändå likadana? Då finns det en risk, trots att du kör manuellt, att kameran ändrar ISO-känsligheten automatiskt och du därmed inte ser så stor skillnad i ljusnivå när du ändrar säg slutartiden. Detta heter AUTO-ISO och tror du den är aktiverad så slå upp det i din manual för att lära dig hur man stänger av funktionen.

Detta är kamerans tre sätt att få till tillräckligt med ljus för att skapa en bild. Alla har sin egna effekt på slutresultatet och man brukar para ihop följande:

• slutartid - rörelse

• bländartal - skärpedjup

• ISO-känslighet - brus

Detta tar vi dock en annan gång, för nu tycker jag att du ska bege dig ut och våga testa att fota manuellt!


Juni 2014


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In