Del 2/3: HDR - GLfoto

Utrustning:

• Kamera

• Stativ

Mjukvara:

• Photomatix

eller

• Adobe Photoshop

• (Adobe Lightroom)Lär dig mer:

Del 2/3 Dynamiskt omfång: HDR

En vanlig redigeringsteknik för att övervinna begränsningarna kamerans dynamiskt omfång sätter är att göra en så kallad HDR-bild (high dynamic range). Men det gäller att man gör rätt redan när man är ute och fotograferar!

För den som inte tycker om filmklipp kan läsa en äldre genomgång av tekniken nedan.

Oktober 2013


Samma sak (nästan) i textform


Syfte

Har du försökt ta en bild på ett solnedgång där marken blir alldeles svart när du har 'rätt' färger på himmeln? Eller en solig dag där ditt motiv är i skugga, vilket resulterat att himmeln har blivit helt utfrätt (vit)? Det handlar helt enkelt om att kameran inte kan registrera så många olika ljusnivåer som ögat, och det är här HDR kommer in. Man tar helt enkelt en rätt exponerad bild av varje element i bilden för att sedan lägga ihop dessa bilder till en slutgiltig, som då har potensen (behöver inte alls bli så) att bli mer lik vad vi faktiskt uppfattade med ögat.Setup

• Kamera
• Objektiv (gärna vidvinkel för landskap)
• Stativ
• (Fjärrutlösare)

Moderna HDR-program klarar av att lägga samman bilder tagna utan stativ, men det är alltid en kompromiss av upplösning och framför allt kvalité så jag rekommenderar starkt att ta med sig stativet ut.

Komponering

Rigga upp kamera och stativ och komponera bilden som du vill ha den. Tänk nu på att du kommer att kunna ha en bild med större dynamiskt omfång (fler ljusnivåer) än vanligt, så känn er inte begränsade bara för att ni har en för mörk förgrund eller ljus bakgrund (se min bild ovan hur jag tog med grenarna t.ex). Det finns dock givetvis en begränsning för hur stor skillnaden kan vara. Jag har som minnesregel att inte göra HDR på över 3 exponeringssteg (bara att testa sig fram).

Om du komponerar in solen i bilden i kombination med lite sämre optik lär du få problem med reflektioner, testa vad som passar er utrustning bäst. Det finns olika tekniker (bra o dåliga) på hur man kan ta bort dessa reflektioner, men de kräver bra rutin och jag tänker därför inte gå igenom dem här och nu.

Då vi kommer att ta flera bilder med ett litet mellanrum i tid så är det viktigt att inte motivet rör på sig mellan dessa bilder. Det finns många tekniker att ta sig runt detta problem men börja enkelt med t.ex. ett landskap som inte berörs av vinden.

Inställningar

Jag kör alltid på bländarprioritet (A / Av) för att låta skärpedjupet vara konstant, och utgår oftast från kameran ljusmätning.

• Mode: A
• ISO 100
• Bländare: 11-22
• Slutartid: Varierar (men oftast för långt för att handhålla)
• Kvalité: RAW (jag kör allt i RAW men funkar även sådär JPEG)

Exponering

Vi ska helt enkelt ta ett gäng bilder av exakt samma komposition men under olika exponeringar. Men hur många bilder som behövs och med hur stor skillnad i exponering avgör situationen helt, och är också något man får utveckla en känsla för, men ett bra utgångsläge är 3 bilder med 1.0 eV skillnad. Det finns två sätt att göra detta:

1. På finare kameror kan man ställa in 'Exposure Bracketing' med valfritt antal bilder och exponeringssteg för att sedan enkelt kunna skjuta iväg en salva.

2. Manuella metoden är att ta en bild, snurra på exponeringskompensationen o ta en bild till osv.

Hur ni hittar Bracketing-funktionen eller Exponeringskomensationen hittar ni i kameramanualen. Kontrollera efter ni har tagit bilderna att ni inte har några utfrätta områden (som kan indikeras genom att blinka sv/v) eller alldeles för mörka områden.

Redigering

Väl hemma börjar arbetet med att slå ihop bilderna till en slutgiltig. För detta använder jag Photomatix (www.hdrsoft.com). De senare versionerna av detta program klarar RAW så det är bara att klicka på 'Generate HDR' och välja ut de bilder du tagit i serie.Därefter kommer att ruta upp med valmöjligheter som programmet gör samtidigt som den sammanfogar. Till en början kan det vara klokt att klicka ur alla dessa boxar tills du känner dig manad till att undersöka programmet mer för egen del.

Efter ett tag kommer det upp en ruta med en massa reglage och valmöjligheter. Detta är då du nu har sammanfogat dina bilder till en som har så stort dynamiskt omfång att din skärm inte kan visa den, utan genom alla dessa reglage kan du välja hur du vill att din bild ska tolkas och därmed visas på skärmen. Dessa reglage skiljer sig en hel del från camera raw och motsv så lättaste sättet att förstå dem är helt enkelt att dra och se vad som händer. Här har du möjligheten att återskapa den scen du såg med egna ögon eller att ändra den helt till ngn mysko grunge-stil om då behagar. Lek o lär!

Klicka nere i hörnet när du är klar och bilden processeras igen enligt dina preferenser. Jag kör även igenom bilden i LightRoom då de har en tendens att bli något kontrastlösa. Grattis, du har därmed skapat en HDR-bild!


Som ni kanske märker är det en del att tänka på, men desto roligare är resultaten. Det kan vara ganska knepigt med reglagen och om det är tillräckligt många som vill ha hjälp med det kan jag nog lägga upp en lathund på det i framtiden.


Så pallra er ut o testa!

Augusti 2011


Powered by SmugMug Log In