Levels

Tack för alla önskningar! Dayviews, Facebook, mail eller till mig personligen; de har strömmat in från alla håll och kanter! Precis som sist jag skrev en "Hela Historian" så blev det även denna gång en bild från Island; Levels

Detta året har jag varit ute och härjat en hel del. Året inleddes med att flytta till USA för att plugga ett halvår och avslutade den vistelsen med en månads roadtrip i de västra delarna av landet.

Den billigaste vägen hem från USA var att flyga över Island med Iceland Air. De har en härlig policy som säger att man får stanna i landet upp till en vecka utan att det kostar något extra vilket för oss innebar en gratis resa till Island; en möjlighet man inte hade råd att missa!

Vi var fyra som hade rest runt tillsammans i USA. Tjejerna var sugna på att åka hem men jag och Björn stannade på Island och fick sällskap av Jesper som precis hade fått sommarlov. Det blev fyra intensiva dagar då vi bodde hos en bekant i Reykjavik och gjorde dagsutflykter därifrån, bland annat till Landmannalaugar där denna bilden är tagen.Precis efter att vi vadat över ett vilt och nollgradigt vattendrag fann vi detta lugna lilla vattendrag med varmt vatten.

Untitled photo

Innan jag tar bilder brukar jag ställa mig ett par frågor:

     - Vad vill jag fotografera?

Oftast är det ganska självklart: Man har sett någonting och vill ta en bild. Andra gånger är det ganska oklart och man får stå en stund och fundera på varför man stannade just där. Innan man kommit på det kan man få testa en hel del olika vinklar och brännvidder. I det här fallet var det ganska enkelt: jag gillade de små poolerna i olika nivåer som saltavlagringarna bildat (jag tror det är saltavlagringar iaf, har någon en annan teori så delge den gärna!) och de färger som fanns däri.

Vid det här laget vet jag varför jag vill ta en bild och därmed vet jag vad huvudmotivet ska vara. Det leder osökt till nästa fråga:

     - Vad vill jag INTE fotografera?

Ett foto görs lika mycket av vad du har i bild som vad du lämnar utanför. Man letar ständigt efter en komposition vilket ofta innebär att du letar efter rena bilder med klara linjer som kan leda betraktaren hit och dit. Det största irritationsmomentet i denna bild var alla alger som nådde ytan och tog uppmärksamhet från former som jag tyckte var vackra. Så de ville jag inte fotografera.

Untitled photo

Vinkeln är också något att fundera på. Ju längre ned man kommer med kameran desto större ser de små fallen ut att vara. Nackdelen är att man får med mer och mer av vattendraget och snart även bergen i bakgrunden vilket kan göra det svårt med kompositionen. Här blev det något svenskt lagom.

Först nu är det dags att börja tänka på kamerainställningar och andra tekniska detaljer. Den springande punkten här var färgerna under ytan. För att få fram dem måste man ta bort så mycket av vattnets former och reflektioner och det finns ett bra trick för varje sak: lång slutartid och polfilter. Den långa slutartiden tar bort alla krusningar som finns på vattnet och polfiltret minimerar det reflekterade ljuset vilket gör att man kan se botten mycket bättre. Lång slutartid innebär stadigt stativ och trådutlösare så det åkte fram. ISO var satt till 100 och bländaren sattes till något stort för att få en så lång slutartid som möjligt.

Jag insåg rätt snart att detta skulle bli en ganska abstrakt bild där jag gärna tar ut svängarna lite extra. Därför valde jag att ta tre gafflade exponeringar (under-, över- och normalexponerad) för att kunna sätta ihop en HDR-bild.

  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo

Nikon D200   -   Nikkor 16-35/4 @ 30mm   -   S: 2.5" / 1.5" / 0,8"   A: f/22   ISO: 100

Väl hemma i Sverige var det dags att göra något åt alla tusentals bilder jag hade kommit hem med efter över en månads resande, bl.a. dessa bilder. Vad som följde var en klassisk HDR-redigering. Väl klar i photomatix åkte bilden åter in i lightroom för att kolla över färger och kontraster en sista gång. Just kontraster tycker jag är viktigt då resultaten från photomatix generellt sett blir väldigt kontrastlösa.

Så här kan det gå till när jag fotograferar och jag hoppas att jag fött en tanke eller två hos några av er!

Jag tycker allt att denna version är lite extrem i färgerna och det är ganska troligt att jag kommer att göra om den, men den dagen är inte idag :-)Bilden på mig är tagen utav Jesper Madsen

November 2012


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In