Dovhinden

Till denna omgång har jag fått till önskemål att beskriva hur jag tog bilden på denna dovhind: 

Fallow Deer

Nikon D3s   -   Nikkor 500/4P @ 500mm   -   S: 1/1000   A: f/4.0   ISO: 2200

Under sommaruppehållet 2011 från civilingenjörsstudierna passade jag på att jobba lite inom byggbranschen. Det ville sig faktiskt så väl att jag hamnade mitt inne i ett vilthägn, närmare bestämt var det Eriksberg Vilt & Natur som höll på att expandera strax utanför Karlshamn, Blekinge.

Dag efter dag suktade jag efter att lämna byggarbetsplatsen för att bege mig ut i hägnet för att se vad jag kunde hitta. Det tog sin tid men mot slutet av sommaren stannade jag kvar efter jobbet för att se mig lite om tillsammans med min vän och tillika fotograf Patric Söderström. Det var faktiskt han som 5 år tidigare hade stuckit en Nikon D1 i min hand vartefter jag själv började fota (tror faktiskt det var för att den lät så häftigt...). På de 5 åren hade vi aldrig varit ute på utflykt tillsammans, så det var ju verkligen på tiden!

Bland det mer storslagna som finns i hägnet kan kron- och dovvilt, mufflonfår och visenter (europeisk bison) nämnas. Rent principiellt är jag emot att människor låser in djur men på Eriksberg har djuren i alla fall möjligheten att hålla sig undan om de så vill; det finns nämligen en bilväg runt hägnet men man får aldrig lämna fordonet. Spana in deras hemsida eller deras mysiga (och långa) reklamvideo om du vill veta mer.


Efter jobbet mötte alltså Patric upp mig och vi tog oss ett varv runt hägnet i bil. Inte alls min stil men jag respekterar reglerna och kunde inte undgå att njuta av att glida runt på arslet.
   Du kan kanske själv tänka dig hur det ser ut med två personer i en liten golf men två bazookas till kameror? Båda med Nikon D3s som hus, han med 200-400/4 och jag med 500/4. Vi möttes av en del stora ögon...

Untitled photo

Just det där med att inte få lämna bilen satte ju rejäla begränsningar i vilka vinklar man kunde få till, och det var inte helt utan klagan från min sida. När ju nu ser tillbaka på alla bilderna är det lätt att konstatera att det var sällan kombinationen av ett vackert djur, omgivning, ljus och bildkomposition riktigt gick ihop. Jag tycker inte riktigt det heller i bilden ovan, men den är en skön kompromiss av det mesta. Det gick helt enkelt inte att kontrollera speciellt mycket.

Untitled photo

Att jobba med långa teleobjektiv (supertele) kräver lite träning. De är jobbiga att bära, fokuseringen är knepig och det kan vara svårt att hålla kameran still när man tar bilden. För att undvika rörelseoskärpa finns tumregeln att slutartiden vid handhållen fotografering max får vara 1/brännvidden och minst 1/60 sekunder. För mig innebar det här minst 1/500s (500mm på fullformatskamera, lär dig varför det är viktigt här) vilket på eftermiddagen innebär ganska höga ISO-värden för att få ihop exponeringstriangeln. En modern kamera hjälper verkligen till för att ändå få bra bilder utan brus, och fullformat gör det ännu bättre!

Med minnesregeln så visste jag alltså vilken slutartid jag behövde, och med en fallande sol så fick bländaren stå helt öppen för att låta maximalt med ljus skina in på sensorn. För att reglera exponeringen var alltså bara ISOn kvar. Kanske har du noterat hur stor skillnad i exponering det är mellan sol och skugga? För att få en bra exponering kunde jag alltså inte hålla en och samma ISO, utan den var tvungen att hela tiden ändras vartefter jag riktade kameran. Då är det tur att det finns auto-ISO! Det är sällan jag använder den funktionen men här kom den verkligen till pass! Ställ in vilka inställningar som kan variera och inom vilka områden så listar kameran ut vilken ISO du behöver. Smidigt!

Untitled photo


Hur, var och när djuren dök upp var alltså inget vi kunde bestämma, så vi åkte runt och försökte fotografera på bästa sätt efter de förutsättningar som presenterades. En mycket bekväm och trevlig eftermiddag/kväll som avslutades med en visent-burgare (hitta det på McD om du kan!).

Redigeringen av bilden bestod endast av småsaker direkt i Camera Raw, såsom kontrast, kurvor och givetvis lite färg (jag gillar ju färg om du inte märkt det än...).


Och det var faktiskt hela historien!

November 2014


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In