Utklippan

Aha, ett blogginlägg i skriven form! Variation kallas det, av flera praktiska anledningar… Hur som. Semestern var slut men lugnt och vackert helgväder utlovades i samband med att sambon jobbade, så ett utmärkt tillfälle att åka på utflykt. Nedan följer turskildringen där jag bjuder in ytterligare en målgrupp utöver de sedvanliga foto-läsarna, nämligen paddlare. Jag vet att många paddlare i min närhet har varit nyfikna på Utklippan, så tänkte kombinera dessa två av mina hjärtelustar på ett ställe här. Hoppas det smakar!

Sen sist har jag flyttat tillbaka till Karlskrona från Malmö, och det är såklart med blandade känslor. Den uppmärksamme har ju märkt att mitt fotande minskat i omfattning, och det är bl.a. för jag har svårt att finna mina vyer häromkring. Jag älskar Skånes böljande och öppna vyer, men de finns helt enkelt inte här. Havets obrutna horisont saknar jag också. Allt det där som jag gillar för att få fram de där enkla, rena landskapsbilderna saknas alltså. Omställning krävs men det tar lite tid. Allt härligt fix med nya huset tar ju givetvis också sin tid…

Men, det finns en plats omkring Karlskrona där man kan få obrutna horisonter i solnedgången, och det är Utklippan. Personligen anser jag det vara den bästa solnedgångsplatsen inom en 15 mils radie (därefter har Öland bra potential, ffa Neptuni åkrar). Självklart vill jag hänga där.

Problemet med Utklippan är just dess charm, avståndet från land. Som ni ser på kartan ovan sticker den ut en del från Karlskronas övriga skärgård, med kortaste överfart på 8 km (4.3 nm) från Utlängans fyr. Mitt val föll dock på kortare total sträcka, vilket innebar överfart rakt söderut från Flakskär på totalt 12 km (6.5 nm). I svenska paddelvatten vill jag klassa det som en lång överfart (jmf Koster 3 km, Väderöarna 4-5 km, Märket (mot Åland) 12 km), och det är inget som rekommenderas för annat är erfarna kanotister.

Untitled photo

Allt var förberett och jag hade möjlighet att gå någon timme tidigare från jobbet på fredagen. Prognosen visade 4 m/s östlig vind som skulle avta under helgen, alltså ovanligt lugnt. Från ilägget i innersta skärgården var det 15 km avslappnad paddling till Flakskär, mest att hålla koll på alla fritidsbåtar denna hemestersommar.

Efter den obligatoriska kiss- och mobilpausen påbörjades överfarten. Alltid bra att skicka ett meddelande till någon närstående innan man börjar och med när man förväntas vara över. Alla fritidsbåtar lämnades inomskärs och det är precis att man kan skymta Utklippans stora fyr från kanoten. Problemet med mitt val av utgångspunkt var inte bara den längre överfarten, men också att vågorna når sin fulla potential först efter halva överfarten då Utlängan skyddar vid de rådande vindarna. Skulle det då visa sig vara för mycket är det en lång väg tillbaka. Men precis som prognoserna utlovat var det dock inga problem denna gång och jag kom över lagom till middag. Mobilen mätte upp 27 km på 3 h 20 min, så snittade 8.0 km/h.

C:\DCIM\100GOPRO\GOPR3519.GPR

Blev inte hel förvånad när hamnbassängen var fylld av segelbåtar, men desto mer när det jag trodde var ett nedlagt vandrarhem nu var ett pensionat sprudlande av liv. Lite annorlunda än de öar jag är van att paddla till. Det visar sig också ha blivit bra mycket smidigare att ta sig dit relativt kollektivt, så summa summarum var det ganska gott om folk. Inte jobbigt mycket, men tillräckligt att det kändes lite konstigt att slå upp tältet utanför ett av husen (nästan kamouflage-tält här!).

För där är en stor fråga gällande Utklippan, tältar man med alla båtarna på Norraskär eller husen på Södraskär. Mitt val föll ju på Södraskär, och det handlar mest bara om vad jag gillar att fota mest. Jag har för vana att spana in riktningen för solned- och uppgång (suncalc.org på datorn eller Exsate golden hour på android), men också väga in motiven. På Södraskär tycker jag helt enkelt att klipporna är vackrare (inringat område), och att fyren syns bättre.

Untitled photo
Untitled photo

Fredagens solnedgång blev inte så magiskt som jag först trodde, då ett fult lager moln i horisonten blockade det allra sista ljuset för molnen. Så istället för att rikta kameran mot solen så fick det bli ett panorama över fyren istället. Dit molnen skapar dynamik riktar jag helt enkelt kameran, och så löser jag förhoppningsvis någon komposition för marken efter det (ibland med tveksamt resultat). Jag hade packat lätt, så bara en normalzoom (sigma art 24-105/4), filtersystem och resestativet. 24 mm visade sig vara alldeles för mycket i jämförelse med molnets utbredning, så det fick bli ett panorama. Och då resestativet inte har vattenpass på rätt ställe fick det bli lite mekande innan allt kom i nivå för denna bild:

Untitled photo

Nikon D810 + Sigma Art 24-105/4 + stativ + grad nd 2 step soft - 17 bilder panorama @ 32 mm, f/11,  1/10s, ISO 200

Avsaknaden av vidvinkel fortsatte morgonen efter, och lösningen var densamma: panorama (se min tutorial här om så önskas). Men här var ju nackdelen av att välja Norraskär, jag kunde inte få en klar horisont då jag inte var pepp på att paddla över i den arla morgonstunden. Molntäcket skänkte ju heller inte mycket motivation för sånt…

Untitled photo

Nikon D810 + Sigma Art 24-105/4 + stativ + grad nd 2 step soft - 8 bilder panorama @ 24 mm, f/8, 1/4s, ISO 200

Bilden ovan är tagen en bit innan soluppgång, den s.k. blue hour (tror ni förstår varför). Men skam den som ger sig, för de där lätta höga fjädermolnen som knappt syns i bilden över piren lyste snart upp i de intensivaste färgerna så det var bara att försöka hitta ett motiv igen i den riktningen. Fyren fick duga igen.

Untitled photo

Nikon D810 + Sigma Art 24-105/4 + stativ + grad nd 2 step soft - 12 bilder panorama @ 24 mm, f/11, 1/13s, ISO 200

Efter ytterligare lite sömn följde en lugn lördag. Paddlade ut för att hälsa på sälkolonin intill, men annars mest dåsande på klipphällarna. Sedvanligt rörde jag inte kameran på hela dagen, utan funderade mest på hur varm den kunde bli i tältet…

Till kvällen hade jag lyckats snacka mig in på det begränsat antal platser som fanns på pensionatets grillbuffé. Riktigt lyxigt att byta ut pulversoppa mot grillat! Gott var det, och så pass trevligt med de andra gästerna att jag fick springa från notan för att hinna fota solnedgången. Det var rosa överallt.

  • Untitled photo
  • Untitled photo

Nikon D810 + Sigma Art 24-105/4 + stativ + grad nd 2 step soft + nd 3 step - 24 mm, f/11, 3s, ISO 64

Väl nöjd med fotandet blev det till att fortsätta diskussionerna kring matbordet innan jag gjorde rätt för mig och tog mig till sängs. Sälarna på klippan utanför var mer högljudda denna kväll, och jag vaggades tills sömns av deras konstanta ylande. Kanske jobbigt i längden, men under två kvällar är det mest mysigt.

Upp med solen för att fota även söndag morgon, och det var lite mer spännande moln än dagen innan om än något svårlästa. Jag vet inte hur många gånger man har plockat ned kameran bara för att inse att just då kom de vackraste färgerna. En klassiker, speciellt med moln på olika höjder som denna morgon. Denna morgon var jag dock duktig med att hålla en komposition hela morgonen. Inget springande runt med kameran, utan tid för kontemplation och kallgröten som hade dragit under natten.

Untitled photo

Nikon D810 + Sigma Art 24-105/4 + stativ + grad nd 2 step soft  - 28 mm, f/11, 1/3s, ISO 64

När jag väl bestämt mig för att molnen hade lämnat både den rosa och gula fasen så var det dags att ta tag i packningen. Desto tidigare jag kom iväg desto lugnare skulle det vara på vattnet, så det var bara att riva det kondensblöta tältet och stuva in allt. 06.15 lades det ut från Utklippan till ett härligt lugnt hav. Polenfärjan gick förbi framför på ett lugnande avstånd och när jag väl kom in bakom Utlängan så blev det blankt. Och den bleken höll sig ända hem.

C:\DCIM\100GOPRO\GOPR3524.GPR

Att paddla på bleke är fantastiskt, nästan som att flyga (speciellt om man gör det i mörker). Det tog nästan exakt lika lång tid hem, lagom till vänner kom på besök.


Som du kanske insett paddlade jag ut själv. Jag hoppas och tror att du som är sugen på att paddla ut vet bättre än så. För er andra så går det som sagt numer ut båtar. Läs gärna om pensionatet och transportmöjligheterna på www.utklippanhamn.se. Lättare kan det inte bli att besöka en sådan här annars svårtillgänglig klippa i havet! Väl värt ett eller flera besök! Själv drömmer jag om att sitta där med en tekopp i handen under höststormar...


Nu fotade jag mest landskapet, annat var det första gången jag var där lite tidigare på säsongen 2011. Läs och se bilder av det djurlivet i detta blogginlägg, för det finns en hel del härligheter och rariteter där ute!


Tills nästa gång!


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In