Bröllop

Då var det dags för Johan och Emelie att skaffa sig ett gemensamt efternamn och jag hade fått äran att ansvara för bröllopsporträtten och fotograferingen under vigseln.

Bröllopet ägde rum dagen efter jag kommit hem från Skottland och jag hade därmed sluppit all nervositet över den varierande väderprognosen för dagen; tidigt utlovade man rejält med regn, blåst och endast ett fåtal plusgrader. Inte riktigt vad man önskar sig till ett bröllop...


Men jag kom hem och vaknade upp till klarblå himmel! Det blev ett tidigt glädjeskutt för deras skull men i andra andetaget fördes mina tankar till porträttfotograferingen: klarblå himmel fungerar inte alls för sådant. Skuggorna i ansiktet är helt enkelt för hårda för ett bra porträtt!

Blixtar i all ära, men det krävs stora saker för att konkurrera med solen och det fanns tyvärr inte tid att hålla på med sådant. Lösningen fann sig i ett paraply som diffusor och en reflexskärm för det där lilla extra när det behövdes. Se bilden intill och notera guldkanten på Johans högra sida så ser ni vad det handlar om!

Untitled photo
Untitled photoNär testbilderna var klara och bruden hade anlänt var det bara att köra igång! Ett par veckor tidigare hade vi rekat plats för bilderna och vi glädjes åt att körsbären hade slagit ut samtidigt som det faktiskt fanns en del vitsippor kvar i Alnarpsparken utanför Malmö. Vi fjantade runt i ca 1,5h innan vi var tvungna att röra oss mot kyrkan där vigseln skulle äga rum.

Bilden till vänster är nog min personliga favorit från dagen!

Untitled photo
Untitled photoVigseln är ett helt annat kapitel än porträtt- fotograferingen. Här gäller det att ha stenkoll på de olika momenten och hur du som fotograf ska agera för att få bästa möjliga resultat. Blixtar bör undvikas trots en ofta ganska mörk lokal så det gäller att ha en ganska fin utrustning för att det ska bli riktigt bra. Här privilegieras bra ISO-egenskaper i kombination med snabba objektiv och jag använde två hus med en normalzoom och en telezoom för att kunna fånga nästan alla utsnitt. Något jag på senare tid börjat använda under liknande tillställningar är auto-ISO; kalibrera den rätt och den hjälper dig hålla bruset nere till ett minimum!

Untitled photo

Att fota bröllop är häftigt men för mig är det också ett stort ansvar - det händer förhoppningsvis bara en gång i livet och repriser fungerar inte. Det gäller alltså att få allt rätt från början och under inga omständigheter slarva bort bilderna innan de nått brudparet. För mig innebär det att kunna utrustningen utantill och att bilderna lagras på dubbla minneskort i kameran att dessa sedan förvaras separat innan man kommit hem och då kunnat säkerhetskopiera än mer.

Untitled photo

Det blev en riktigt härlig dag och jag tackar för förtroendet jag fick för fotograferingen. Inte minst önskar jag Johan och Emelie all lycka i framtiden!


Powered by SmugMug Owner Log In