LE Söndag

Jag organiserar mina bilder i mappar efter år, månad och vad det är jag fotar. Nu när februari närmar sig sitt slut insåg jag att jag inte hade skaffat mig en mapp för denna månad. Kameran hade alltså inte varit ute på nästan en månad och det är helt enkelt för dåligt!

Det har varit mycket annat på agendan, men denna helg skulle jag få mig tid att dra ut för att fota. Lördagen bjöd på regn och sådär tråkigt jämngrå himmel, så då blev det inget alls. Däremot verkade söndagen lovande så jag packade cykelvagnen med kamerasaker och begav mig ut!

Vinden hade inte alls lagt sig vilket gjorde sig väl påmint när de första milen trampades i motvind, men värt att notera var hur snabbt molnen rörde på sig: Perfekt för att få till häftiga effekter med långa slutartider! Det kom till att bli en Long Exposure Söndag!

Untitled photo

Första anhalten var på Ön i Malmö där jag tidigare hade funnit mig den häftiga betongkonstruktionen på bilden ovan. Jag vet fortfarande inte riktigt vad det är men jag antar det har något att göra med det gamla kalkbrottet som ligger intill.

Nyckeln till långa slutartider mitt på dagen är ett rejält gråfilter. Vill man ha riktigt långa slutartider finns det filter som kan förlänga slutartiden med 10 steg, men då är filtret nästan helt svart och man gör lättast i att komponera bilden och fokusera innan man sätter på det. Om man nu sätter på ett sådant filter, orkar invänta rätt tillfälle och sedan pilla lite med bilden i datorn kan man få till det såhär istället:

Untitled photo

Nikon D800   -   Samyang 24/1.4 @ 24mm   -    B+W ND110   -   S: 60"  90"   A: f/14  f/11   ISO: 100 

Ganska mycket snyggare, eller hur? Molnen rörde på sig så snabbt att de hann suddas lite trevligt och vågorna jämnades ut efter en stund. Jag har ju gjort en videotutorial om vatten och slutartid, så blev du nyfiken på tekniken så spana gärna in den här!

Bilden är faktiskt två olika exponeringar, en för himmeln och en för allt annat. Som du kan ana av första bilden så var det ganska stor skillnad på ljusnivåerna däremellan och jag fann det helt enkelt svårt att fånga allt på en gång. Ett hårt graderat gråfilter hade absolut kunnat göra tricket, men jag tycker just nu att bara ND-filtret är tillräckligt krångligt att jobba med i fält så jag höll det där för denna gång.

För det är allt lite krångligt med LE. Kameravibrationer ställer till en del och man blir lätt stående ett bra tag när varje bild tar någon minut (för att sedan inse att man riktat den lite fel osv…) men jag tycker ändå det ofta lyfter kvalitén en ganska bra bit om man lyckas. Så testa du med! Har du inget gråfilter så gå ut en molnig dag eller vänta till solen är låg så ska du nog se att du får ganska långa slutartider.

Dagen slutade inte i Malmö utan jag cyklade vidare upp till Bjärred där en vän skulle slå följe för att fota lite bryggor. Det kom in en del regn som gjorde det knepigt men jag fortsatte i samma anda som tidigare och fick till denna bild:

Untitled photo

Inte riktigt lika bra men ändå ganska trevlig, och framför allt var det riktigt skönt att få rasta av både mig själv och kameran!


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In