Hav och rovfågel

Det kom att bli riktigt mycket fotograferande denna helg! Lördagen spenderades på Kullaberg i snålblåst och snöfall medan lördagen spenderades med att jaga rovfågel!

Untitled photo


När det är helt grå himmel brukar jag faktiskt inte dra ut och fotografera, det blir sällan riktigt bra. Men denna lördag hade vi bestämt att vi skulle ut och fotografera och då får det faktiskt bli så!

Under denna löv- och färglösa årstid (som i Skåne sällan har tur med snö) brukar jag snegla mot havet. Berg och vatten ser ganska lik ut året om, så varför inte fota det när man inte kan fota något annat? Med de tankarna drog jag tillsammans med mina vänner Oskar och Jesper ut mot Kullahalvön. Leka lite vid Nimis och halka runt ute vid fyren går alltid hem!

Nimis var lika knepigt att fotografera som vanligt, men det är alltid kul att komma ned och fundera på strukturmekanik. Som du kanske anar resulterade det alltså inte i några bilder direkt på det, men när vi precis satt oss i bilen för att åka därifrån fick vi syn på vägen vi skulle åka. Inte helt dum den inte, så det fick bli ett stopp. En villrådig bil skapade lite fula spår men efter en stund hade snöfallet förlåtit den bilisten och det kom till slut en bilist som fattade vinken och körde väldigt snyggt!

Efter Nimis for vi alltså ut till udden för att se vad havet och berget hade att erbjuda!

I min enfald har jag tidigare trott att Kullahalvön var en och samma horst som bildat Söderåsen, precis som Hovs Hallar är en del av horsten som bildat Hallandsåsen, men så är faktiskt inte fallet som en geologvän berättat. Det var dagens kuriosa.

Det var blåsigt och kallt, och snöfallet gjorde det inte nämnvärt enklare att hantera kameran och alla konstiga tillbehör som jag givetvis ville använda. Inte heller de hala stenarna jag givetvis var tvungen att stå på. Men så är det ju samtidigt det som gör allt lite roligare!

Snön gjorde att jag inte gärna ville byta objektiv, men då jag nyligen har skaffat mig en nodal slide så var det inte konstigare än att göra sig ett panorama (som gick förvånansvärt bra med tanke på de oberäkneliga vattenrörelserna i förgrunden) när inte bildvinkeln räckte till!

Untitled photo
En fotograf som har lyckats göra något så enkelt så bra är Max Rive. Ser ni hur äckligt snyggt han får in sig själv i sina nära nog perfekta landskapsbilder? Jag vill också.

Men nu är det ju så att jag inte är riktigt så snygg i bild (delvis för att jag envisas om mörka kläder för att smutsen inte syns lika lätt då :-) ) så ställde Jesper som modell! Nog för att han är snygg, men det blir fortfarande inte lika bra som Maxs bilder. Får bli mer träning där! (Kanske du kan få till något?)

Solen gick till slut ned (den borde gått ned, svårt att se...) och vi begav oss hemåt.

Untitled photo


Söndagen handlade däremot bara om en sak: Rovfågel!

Untitled photo
Untitled photo


Foto- och fågelintresset har fört ihop mig med Mats vars bilder jag avundat i några månader nu. Han var vänlig nog att bjuda med mig ut för att fota rovfåglar strax norr om Ystad. Jag säger bara en sak: Wow!

I flera års tid har jag drömt om att lägga ut åtel för att locka in rovfåglar, och idag hände det. Det blev en tidig morgon följt av 6 timmar i ett gömsle där jag ibland var så exalterat att jag hade uppenbara problem med att hålla mig still!

Mitt manuella supertele sätter sina begränsningar, men när väl skärpan sitter där så blir det bara så j*vla snyggt! Jag tackar alla rödglador, ormvråkar, fru börringevråk och Mats för en underbar dag!

  • Untitled photo
  • Untitled photo
  • Untitled photo

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In