Fjällen

Det nya året skulle firas in, och det med härligt sällskap i det sydligaste hjärtat av den svenska fjällen - Sälen.

Untitled photo

Ni kanske redan anat att denna trippen inte alls primärt handlade om att ta bilder, utan var bara en sån där feel-good semester man vill ha emellanåt. Men så är jag ju som jag är och kameran åkte med och fick sig en svängom när jag och Per tog oss upp på fjället en dag!

Untitled photo

Stativet hade prioriterats bort i packningshetsen så när solen sökte sig allt lägre var det vara att försöka vara så stadig på handen som möjligt, men framför allt gällde det ju att hitta något att ha i förgrunden!

Uppe på fjället är det ju ganska kalt (se bilden ovan) och jag hade svårt att finna något intressant. Så vi fortsatte vår färd bort samt till lite lägre höjder tills vi befann oss under trädgränsen. De senaste dagars plusgrader och regn hade dels skapat en snabb skare på snötäcket, men dessvärre också tagit bort all vacker snö från granarna, men jag tänkte inte komma hem utan att ens försöka ta en bild! Och till slut fann vi oss en liten ravin att spendera de sista solstrålarna i!

Untitled photo

Nikon D800    -    Samyang 24/1.4 @ 24mm   -    S: 125   A: f/8.0   ISO: 200

Vanligtvis håller jag ju mitt stativ väldigt kärt, men då jag inte hade det nu får man ju vara lite mer försiktig och alltid hålla koll på den där slutartiden. Minnesregeln säger ju att det blir rörelseoskärpa vid 1/60s för vidvinklar, och jag har alltid det som utgångspunkt. Att jag sen fick för mig att lägga mig ned i snön för att få den härliga reflektionen i skaren fick som följd att jag var väldigt nära snön och behövde därmed ett stort skärpedjup. Det fick bli bländare 8.0, men den som tittar noga ser hur snön nere i vänstra hörnet är ur fokus. Inget att sträva efter när det kommer till landskapsbilder, men så fick det bli denna gång! Här har man ju alltid möjligheten att öka ISOt en del för att få mer skärpedjup, men det på bekostnad av brus och mindre dynamiskt omfång. Allting är avvägningar, och besluten måste tas innan solen går bortom den där horisonten!

Och som alltid: vänta kvar en stund efter solen gått ned för att se vad som händer! Denna gång vände jag mig om och fick syn på hur fullmånen gick upp intill lite vackra moln. Mer än så behöver inte jag för att klicka på den där knappen och ta en bild!

Untitled photo

Nikon D800    -    Samyang 24/1.4 @ 24mm   -    S: 100   A: f/7.1   ISO: 800

Är nu tillbaka i Skåne och drömmer redan efter snö, men Skåne är Skåne... Hoppas du får lite iaf! Och glöm inte att ratta upp den där exponeringskompensationen till +1eV så att snön faktiskt blir vit!


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In