Söndagspromenad

Nackdelarna med vintermörkret behöver man inte lägga ned energi på för att hitta, däremot finns det några riktigt bra fördelar! T.ex. måste du ju ha gått hem någon gång i mörkret och känt att klockan närmat sig läggdags, men den faktiskt bara är 18! En massa timmar att göra roligt på.

En annan goding är ju all belysning som kommer upp...

Untitled photo

Nikon D800    -    Samyang 14/2.8 @ 14mm    -    S: 3" 6" 13"    A: f/8    ISO: 100   -    HDR

Jag passade på att ta mig en söndagspromenad med kameran just för att fånga detta skådespel. Vissa saker gillade jag medan andra saker tyckte jag mest såg tattiga ut, som ljusinstallationen på fontänen i Lundagård:

Untitled photo

Jag insåg också att det natrium-gula verkligen är vad jag vill ha som belysning på gatorna såhär års. LED-lampornas vita sken är helt enkelt för kallt...

Slut med självinsikterna, för jag har vid flertalet tillfällen fått frågan om hur man tar sådana här bilder, på städer med lite stämningsfullt ljus. I väntan på att jag hunnit göra en riktig tutorial kommer här den avgörande insikten för denna typ av bilder:

   - Vänta tills ljuset från lamporna matchas av ljuset från himmeln.

Untitled photo

På dagen skiner solen så starkt att vi tvingas exponera bilden efter dess ljus, detta gäller även mulna dagar. Oavsett hur starka lamporna är i husen kommer det fortfarande ser mörkt ut i bild. På natten däremot, då är ju himmeln helt svart och det enda vi kan fotografera är vad lamporna lyser upp. Ser du det gyllene medelmåttet här? Vi vill alltså vara ute så pass sent att solens ljus är svagt, men ändå tillräckligt starkt för att fortfarande ge allmän belysning till motivet. Sen kan lamporna stå för atmosfären! Slutartiden kommer krypa iväg mot några sekunder, så se till att ha en stadigt stativ med!

Vill du ha mer bevis än mitt ord? Ställ då kameran på ett stativ en timme före solnedgången och ta en bild (med helt eller delvis automatiska inställningar) var 10:e minut till en timme efter solnedgången. 2 timmar och följaktligen ca 12 bilder; skillnaden kommer att häpna! Vill du också få till de där stjärnformade ljusformerna jag fick till på trädet i första bild? Se till att använda en liten bländare (formen skiljer sig något mellan olika objektiv)! Se mina inställningar ovan för inspiration, och som nästan alltid rekommenderar jag även här att köra på bländarprioritet (kanske behöver du ännu mindre bländare, t.ex. f/14).

Untitled photo

Som sagt har jag funderat på att göra en riktig tutorial på detta men det lär tyvärr dröja ytterligare, men nu har jag förhoppningsvis sått ett litet frö!

Hoppas ni alla får en trevlig jul!


  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In