Nanjing

Forskarstudierna tog mig till Kina i några veckor, närmare bestämt Nanjing. Vad jag trodde skulle vara ännu en stor kinesisk noname-stad som bildats för den ökade andelen kineser som väljer att bo i städer, men Nanjing visade sig vara en viktig stad med en mycket rik historia.

Kameran fick givetvis följa med. Att vara ute och resa själv kan emellanåt bli lite segt, men då är kameran extra kul att dra fram. Blir det en bra bild att ta hem är det ju ett kul plus i kanten, och det tycker jag faktiskt det blev denna gång...

Untitled photoMen först till jobbet en snabbis; jag var där för att delta i en provningsserie av nya typer av träförband. Så vi riggade upp lite mätutrustning för att sedan dra sönder träbitarna. Japp du har fattat rätt, jag åkte till Kina för att ta sönder saker. Det är något speciellt med att ta sönder saker, eller hur? :)


Jag tycker alltid det är kul att komma ut och röra på mig när jag kommer till en ny stad. Man får chansen att finna sig en uppfattning av känslan av staden och dess invånare så fort som möjligt. För att kunna lägga lite längre sträckor under benen fann jag mig en cykel att hyra på hotellet, en cykel jag snart döpte till Farliga Fanny.

Untitled photo

Av de kinesiska städerna jag besökt är stilen på husen ofta ganska trista, en klase höghus i likadan stil (om inte identiska). När jag pratade med en kinesiskt arkitekt framkom det att det i stort sett alltid var ingenjören som hade sista ordet i sådana frågor, och det är ju klart mer praktiskt att bygga många likadana hus intill varandra än något extravagant och unikt.

Untitled photo

Men så kommer de där platserna där man faktiskt har satsat lite extra, eller kanske till och med mycket extra. I Nanjing fann jag mig Nanjing Olympic Village (Nanjing arrangerade Youth Olympic Games 2014) där Nanjing Concert and Conference Center också låg, och i detta område hade man inte sparat på krutet! När jag först fann området så var ljuset helt fel, så det beslutades snabbt att jag skulle göra ett återbesök till en solnedgång! Det dröjde inte speciellt länge... (klicka på bilderna för större)

Det roliga med att fotografera byggnader i solnedgång (eller precis efter) är möjligheten att matcha ljusnivåerna i lampor med den från omgivningen. När solen blir allt mörkare ansvarar lamporna till allt större del av ljuset som når kameran. Lyckas man finna rätt tidpunkt så har man nästan garanterat en spännande bild, som på bron ovan. Med rätt tidpunkt menar jag då det finns lite färg i himmeln från solen (kanske har den precis gått ned?), men man kan också antyda alla lampornas sken. Bilden på bron är ett ganska bra exempel på vad jag menar, medan bilden på flaggstängerna är lite för sent tagen för att få en riktigt ball himmel (men det är knepigt att vara på två ställen samtidigt).

De två nedre bilderna är båda redigerade i 'high key'-stil för att verkligen pressa fram det ljusa i dem. Entré-bilden är även en hdr-bild för att få med hela dynamiska området från den delvis dåligt upplysta fasaden till lamporna inne i foajén.


Moderna byggnader i all ära, men Nanjing har varit huvudstad i Kina i tre perioder och det finns en hel del historia i staden. Och så fanns ju givetvis de där riktigt kinesiska områdena som man har sett på bilder så många gånger:

Luftföroreningarna i denna delen av Kina är klart påtaglig och ett komplicerat problem. Det inte bara jobbigt i största allmänhet gällande hälsan, utan det resulterar ofta i ganska kort sikt och halv-tråkiga bilder...

Untitled photo


Jobbet gick framåt och det var dags att börja dra sig hemåt till Sverige igen. Tur är det att jag alltid har kameran i handbagaget, för man vet aldrig när man hittar något att fotografera. Shanghais internationella flygplats Pudong är en sådan plats som gör att man vill ta fram kameran en gång extra, för det är en mycket vacker konstruktion som förtjänar lite uppmärksamhet!

Untitled photo

Det är klart spännande att komma iväg, och speciellt till ett sådant land som är så olikt vårt  eget som Kina. Men hemma är alltid hemma...

Untitled photo

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In